שאלה
שאלה על המצאת הגלידה, מעוניין לדעת מי המציא את הגלידה? ומתי הומצא הגלידה? תודה.
תשובה לשאלה: מי המציא את הגלידה?
הסינים ממציאים את גלידת הסורבה
הסינים המציאו גלידה שהיתה בעצם סורבה (מקפא ממותק)
כבר לפני 4,000 שנים נהנו בסין מגלידה שהיתה בעצם מקפא מסירופ ממותק או בגירסה אחרת מחלב, אורז מבושל ותבלינים.
גם הפרסים מלפני 2,500 שנים נהנו מגלידה שהיתה מעין סורבה.
רק בשנות ה1500 הגלידה עברה מהפך ומסורבה הפכה לגלאטו שהיא "אב הטיפוס" של הגלידה של ימנו. הגלידה משתדרגת באמצעות הוספת שמנת וביצים. את המצאת הגלאטו מייחסים לברנרדו בואנטלנטי (Bernardo Buontalenti).
בזכות קטרינה דה מדיצ'י שנישאה למלך צרפת הנרי השני הגלידה מגיעה גם לצרפתים.
אירגון יצרני החלב טוען שמעדן הגלידה הוגש באופן קבוע על שולחנו של מלך אנגליה צ'רלס הראשון במאה ה-17.
המתכון הצרפתי הראשון לגלידה מופיע בשנת 1674.
חשוב לציין שהסיפורים על קטרינה דה מדיצ'י והמלך צ'רלס מעולם לאו גובו באמצעות עדויות ממשיות.
ב-1660 מסעדן סיציליאני בשם פרוסופיו (Procopio) מגיש קינוח לעשירי פריז בבית הקפה הראשון בפריז. הגלידה עשויה מחלב, שמנת, חמאה וביצים.
לפני המצאת הקירור החשמלי הקרח היה "נקצר" בחורף מאגמים קפואים ונשמר בתוך מבנים מיוחדים ומבודדים. על מנת להכין קרח היו ממלאים קרח ומלח (בכדי להפחית את נקודת הקפאון) במיכל גדול, אל המיכל היו מכניסים מיכל יותר קטן עם שמנת, חלב, סוכר וחומרי טעם.
את התערובת היו בוחשים ביד במשך שעות עד שטמפרטורת התערובת היה יורד אל מתחת לנקודת הקיפאון של המים וכך הייתה נוצרת גלידה.
תהליך הבחישה היה חשוב בכדי שהתערובת תשמר במרקם של גלידה ושלא ייווצרו גושי קרח.
הכנת הגלידה דרשה כחצי יום עבודה וזו גם הסיבה שרק העשירים יכלו ליהנות ממנה.
גם נשיא ארה"ב הראשון ג'ורג' וושינגטון היה חובב גלידה נלהב ומספרים כי בזבז כ-200$ על גלידה בקיץ 1790.
בשנת 1843 אישה בשם ננסי ג'ונסון (Nancy M. Johnson) הגישה בקשה לרישום פטנט על מכונת גלידה ידנית שהאיצה את תהליך הבחישה וקיצרה את זמן הכנת הגלידה ל45 דקות.
מי שנחשב לאבי יצרני הגלידה המסחריים הוא סוחר חלב מבלטימור בשם ג'קוב פוסל ( Jacob Fussell) שהחליט ב1851 להפוך את עודפי החלב לגלידה ואפשר את הוזלת מחירי הגלידה.
המצאת הקירור התעשייתי שדרגה את הגלידה
גביעי גלידה אכילים מוזכרים בספרי מתכונים צרפתיים בשנת 1825.
להמצאת גביע הגלידה מאפיפית טוענים מספר ממציאים כדוגמת: איטלו מרצ'יוני מניו יורק שטוען כי מכר גלידה בגביעים אכילים כבר ב1896.
גם ג'ורג' באנג ממיסורי טוען כי הגיש גלידה באפיפיות מגולגלות לאחר שאזלו לו קעריות הגלידה.ויש הטוענים כי אדם בשם ארנסט איי המאוי Ernest A. Hamw הוא ממציא גביע הגלידה הראשון.
אך המצאת המכונה לייצור המסחרי של גביע הגלידה מיוחסת לממציא אמריקאי מפורטלנד בשם פרדריק ברוקמן (Frederick Bruckman) שרשם פטנט על המצאת מכונה לגילגול גביעי גלידה. ברוקמן מכר את החברה שלו לייצור גביעי גלידה לחברת Nabisco בשנת 1928 וזו נכון לשנת 2012 עדיין מייצרת גביעי גלידה.
מקור מידע: http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_cream_cone
סירטון על המצאת גביע הגלידה
הטוענים לכתר המצאת הגלידה האמריקאית הם טום קרוול שפתח את החנות הראשונה שלו לגלידה אמריקאית ב1936 וג'יי אף מקלוב ובנו אלכס שפיתחו בשנת 1938 מתכון מיוחד לגלידה רכה.
גם האנגלים עבדו בשנות הארבעים על פיתוח גלידה רכה ומסתבר שמרגרט תאצ'ר (ראש ממשלת בריטניה שכונתה אשת הברזל) עבדה ככימאית בחברה הבריטית.
ההגייה התקנית של המילה גלידה היא בהטעמה מלרעית ולא בהטעמה המלעילית הנפוצה.
"גליד" היא מילה עברית עתיקה המתייחסת לנוזל שנקרש – "גליד קרח".
בספר שמות, פרק ט"ז, מסופר על המן שאכלו בני ישראל במדבר. בפסוק י"ד מתואר המן: "והנה על פני המדבר, דק מחספס, דק ככפור על הארץ". תרגום אונקלוס מתרגם את המילים "והא על אפי מדברא דעדק מקלף, דעדק דגיר – כגלידא על ארעא".