שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בהמבורגר, כמה חלבונים יש בהמבורגר? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בהמבורגר, כמה חלבונים יש בהמבורגר? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
המבורגר זה מאכל ולא חומר גלם שקל יותר לחשב את ערכו הקלורי.
שיטות ההכנה השונות להכנת המבורגרים משפיעות על כמות כל המרכיבים שבהמבורגר. מה גם שכמות מרכיבי ההמבורגר משתנה בין שיטה לשיטה.
בכל אופן להלן מידע מאתר משרד החקלאות האמריקאי עבור כריך המבורגר בגודל רגיל וללא ירקות.
בהמבורגר יש 16.52 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בהמבורגר מהווה כ-%22.2 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם המבורגר.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של המבורגר ללא ירקות:
כריך אחד של המבורגר (במשקל 78 גרם): 12.89 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם המבורגר מהווה כ-%33.0 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון ההמבורגר הוא: 114.
ציון איכות החלבון הגבוה של המבורגר (ציון גבוה = ציון גדול מ100) מראה שהחלבון בהמבורגר הוא שלם ואיכותי.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסוים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם המבורגר:
- Tryptophan – טריפטופן: 0.144 גרם.
- Threonine – תראונין: 0.460 גרם.
- Isoleucine – איזולאוצין: 0.642 גרם.
- Leucine – לאוצין: 1.130 גרם.
- Lysine – ליזין: 0.785 גרם.
- Methionine – מתיונין: 0.306 גרם.
- Cystine – ציסטאין: גרם.
- Phenylalanine – פנילאלנין: 0.670 גרם.
- Tyrosine – טירוזין: 0.373 גרם.
- Valine – ולין: 0.728 גרם.
- Arginine – ארגינין: 0.852 גרם.
- Histidine – היסטידין: 0.402 גרם.
- Alanine – אלאנין: 0.785 גרם.
- Aspartic acid – חומצה אספרטית: 1.054 גרם.
- Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 3.639 גרם.
- Glycine – גליצין: 0.891 גרם.
- Proline – פרולין: 1.666 גרם.
- Serine – סרין: 0.632 גרם.
- Hydroxyproline – הידרוקסיפרולין: 0.240 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
- פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
- זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
- טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
- ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
- זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
- אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
- אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
- שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
- זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
- עדשים מבושלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
- אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 21107, Fast foods, hamburger; single, regular patty; plain
קישור מידע: Fast foods, hamburger; single, regular patty; plain