שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בדג בקלה, כמה חלבונים יש בדג בקלה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בדג בקלה, כמה חלבונים יש בדג בקלה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בדג בקלה אפוי יש 22.83 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בדג בקלה אפוי מהווה כ-%86.9 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם דג בקלה.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של דג בקלה אפוי:
1 פילה דג בקלה (במשקל 180 גרם): 41.09 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם דג בקלה מהווה כ-%45.6 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון הדג בקלה הוא: 148.
ציון איכות החלבון הגבוה של דג בקלה (ציון גבוה = ציון גדול מ100) מראה שהחלבון בדג הבקלה הוא שלם ואיכותי.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם דג בקלה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.256 גרם.
Threonine – תראונין: 1.001 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 1.052 גרם.
Leucine – לאוצין: 1.856 גרם.
Lysine – ליזין: 2.097 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.676 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.245 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.891 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.771 גרם.
Valine – ולין: 1.176 גרם.
Arginine – ארגינין: 1.366 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.672 גרם.
Alanine – אלאנין: 1.381 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 2.338 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 3.408 גרם.
Glycine – גליצין: 1.096 גרם.
Proline – פרולין: 0.807 גרם.
Serine – סרין: 0.932 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 15016, Fish, cod, Atlantic, cooked, dry heat
קישור מידע: Fish, cod, Atlantic, cooked, dry heat