שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בדג סול, כמה חלבונים יש בדג סול? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בדג סול, כמה חלבונים יש בדג סול? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בדג סול אפוי יש 15.24 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בדג סול אפוי מהווה כ-%70.8 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם דג סול.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של דג סול:
1 פילה דג סול (במשקל 127גרם): 19.35 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם דג סול מהווה כ-%30.4 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון הדג סול הוא: 148.
ציון איכות החלבון הגבוה של דג סול (ציון גבוה = ציון גדול מ100) מראה שהחלבון בדג הסול הוא שלם ואיכותי.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם דג סול:
Tryptophan – טריפטופן: 0.197 גרם.
Threonine – תראונין: 0.719 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.754 גרם.
Leucine – לאוצין: 1.335 גרם.
Lysine – ליזין: 1.561 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.560 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.183 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.624 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.588 גרם.
Valine – ולין: 0.800 גרם.
Arginine – ארגינין: 1.099 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.374 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.948 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 1.698 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 2.614 גרם.
Glycine – גליצין: 0.786 גרם.
Proline – פרולין: 0.599 גרם.
Serine – סרין: 0.712 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: Fish, flatfish , cooked, dry heat