שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בטונה בשמן, כמה חלבונים יש בטונה בשמן? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בטונה בשמן, כמה חלבונים יש בטונה בשמן? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בטונה בשמן של סטארקיסט במשקל 110 גרם יש 26 גרם חלבון ל100 גרם משקל מסונן.
לפי נתוני משרד החקלאות האמריקאי בטונה בשמן יש 29.13 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בטונה בשמן מהווה כ-%58.8 מסה"כ הקלוריות שיש בטונה בשמן.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של טונה בשמן:
1 כוס טונה בשמן לאחר סינון(במשקל 146 גרם): 42.53 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם טונה בשמן מהווה כ-%58.2 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון הטונה בשמן הוא: 148 (ציון גבוה מ100 מצביע על חלבון מלא ואיכותי).
ציון האיכות מראה כי החלבון בטונה בשמן הינו שלם ובאיכות גבוהה מאוד.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם טונה בשמן:
Tryptophan – טריפטופן: 0.326 גרם.
Threonine – תראונין: 1.277 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 1.342 גרם.
Leucine – לאוצין: 2.368 גרם.
Lysine – ליזין: 2.675 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.862 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.312 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 1.137 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.983 גרם.
Valine – ולין: 1.501 גרם.
Arginine – ארגינין: 1.743 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.858 גרם.
Alanine – אלאנין: 1.762 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 2.983 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 4.349 גרם.
Glycine – גליצין: 1.398 גרם.
Proline – פרולין: 1.030 גרם.
Serine – סרין: 1.189 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע ערכים תזונתיים בטונה בשמן: 15119, Fish, tuna, light, canned in oil, drained solids
ציון חומצות אמינו: Fish, tuna, light, canned in oil, drained solids