שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בכף טחינה, כמה חלבונים יש בכף טחינה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בכף טחינה, כמה חלבונים יש בכף טחינה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בכף טחינה גולמית יש 2.55 גרם חלבון. כף טחינה גולמית תשקול כ15 גרם.
ב100 גרם טחינה גולמית יש 17 גרם חלבון.
כמות החלבון ב100 גרם טחינה מהווה כ-%11.4 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם כף טחינה.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון טחינה הוא: 63.
ציון איכות של 100 או יותר מציין שהחלבון הוא שלם. ציון האיכות של חלבון הטחינה מראה כי החלבון בטחינה אינו שלם והוא באיכות בינונית.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם כף טחינה:
- Tryptophan – טריפטופן: 0.372 גרם.
- Threonine – תראונין: 0.706 גרם.
- Isoleucine – איזולאוצין: 0.731 גרם.
- Leucine – לאוצין: 1.302 גרם.
- Lysine – ליזין: 0.545 גרם.
- Methionine – מתיונין: 0.561 גרם.
- Cystine – ציסטאין: 0.343 גרם.
- Phenylalanine – פנילאלנין: 0.901 גרם.
- Tyrosine – טירוזין: 0.712 גרם.
- Valine – ולין: 0.950 גרם.
- Arginine – ארגינין: 2.521 גרם.
- Histidine – היסטידין: 0.500 גרם.
- Alanine – אלאנין: 0.889 גרם.
- Aspartic acid – חומצה אספרטית: 1.578 גרם.
- Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 3.792 גרם.
- Glycine – גליצין: 1.165 גרם.
- Proline – פרולין: 0.776 גרם.
- Serine – סרין: 0.927 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.< br /> להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
- פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
- זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
- טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
- תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
- ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
- זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
- אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
- אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
- שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
- זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
- עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
- אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 12166, Seeds, sesame butter, tahini, from roasted and toasted kernels (most common type)
קישור מידע: Seeds, sesame butter, tahini, from roasted and toasted kernels (most common type)