שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בעגבניה, כמה חלבונים יש בעגבניה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בעגבניה, כמה חלבונים יש בעגבניה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בעגבניה יש 0.88 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון ב100 גרם עגבניה מהווה כ-%19.5 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם עגבניה.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של עגבניות:
1 כוס עגבניות שרי (במשקל 149 גרם): 1.31 גרם חלבון.
1 כוס חתיכות עגבניה (במשקל 180 גרם): 1.58 גרם חלבון.
1 עגבניית שרי(במשקל 17 גרם): 0.15 גרם חלבון.
1 עגבניה גדולה(במשקל 182 גרם): 1.6 גרם חלבון.
1 עגבניה בגודל בינוני(במשקל 123 גרם):1.08 גרם חלבון.
1 עגבניה בגודל קטן(במשקל 91 גרם): 0.8 גרם חלבון.
1 עגבניית תמר(במשקל 62 גרם): 0.55 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם עגבניה מהווה כ-%1.7 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון העגבניה הוא: 52 (ציון גבוה מ100 מצביע על חלבון מלא ואיכותי).
ציון האיכות מראה כי החלבון בעגבניה איננו שלם ובאיכות בינונית-נמוכה.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם עגבניה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.006 גרם.
Threonine – תראונין: 0.027 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.018 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.025 גרם.
Lysine – ליזין: 0.027 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.006 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.009 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.027 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.014 גרם.
Valine – ולין: 0.018 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.021 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.014 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.027 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 0.135 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 0.431 גרם.
Glycine – גליצין: 0.019 גרם.
Proline – פרולין: 0.015 גרם.
Serine – סרין: 0.026 גרם.
Hydroxyproline – הידרוקסיפרולין: גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: Tomatoes, red, ripe, raw, year round average