כמה חלבון יש בדוחן, כמה חלבונים יש בדוחן? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?

רשימת חומצות אמינות שמרכיבות את הDNA

שאלה

מי יודע כמה חלבון יש בדוחן, כמה חלבונים יש בדוחן? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??

תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בדוחן, כמה חלבונים יש בדוחן? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?

בדוחן מבושל יש 3.51 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בדוחן מהווה כ-%11.7 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם דוחן.
 
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של דוחן מבושל:
1 כוס דוחן מבושל (במשקל 174 גרם): 6.11 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם דוחן מהווה כ-%7.0 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
 
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון הדוחן הוא: 37.
ציון הנמוך מאוד מ100 מציין שהחלבון בדוחן אינו שלם והוא בעל איכות נמוכה.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
 
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם דוחן:
Tryptophan – טריפטופן: 0.038 גרם.
Threonine – תראונין: 0.113 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.148 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.446 גרם.
Lysine – ליזין: 0.067 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.070 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.067 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.185 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.108 גרם.
Valine – ולין: 0.184 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.122 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.075 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.314 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 0.231 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 0.763 גרם.
Glycine – גליצין: 0.092 גרם.
Proline – פרולין: 0.279 גרם.
Serine – סרין: 0.205 גרם.
 
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
 
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
 
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 20032, Millet, cooked
קישור מידע: Millet, cooked