שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בבננה, כמה חלבונים יש בבננה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בבננה, כמה חלבונים יש בבננה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בבננה יש 1.09 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בבננה מהווה כ-%4.8 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם בננה.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של בננה:
1 כוס מחית בננה (במשקל 225 גרם): 2.45 גרם חלבון.
1 כוס חתיכות בננה (במשקל 150 גרם): 1.64 גרם חלבון.
בננה אחת בגודל מאוד קטן (במשקל 81 גרם): 0.88 גרם חלבון.
בננה אחת בגודל קטן (במשקל 101 גרם): 1.1 גרם חלבון.
בננה אחת בגודל בינוני (במשקל 118 גרם): 1.29 גרם חלבון.
בננה אחת בגודל גדול (במשקל 136 גרם): 1.48 גרם חלבון.
בננה אחת בגודל מאוד גדול (במשקל 152 גרם): 1.66 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם בננה מהווה כ-%2.1 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון הבננה הוא: 62.
ציון איכות של 100 או יותר מציין שהחלבון בבננה הוא שלם.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם בננה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.009 גרם.
Threonine – תראונין: 0.028 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.028 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.068 גרם.
Lysine – ליזין: 0.050 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.008 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.009 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.049 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.009 גרם.
Valine – ולין: 0.047 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.049 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.077 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.040 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 0.124 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 0.152 גרם.
Glycine – גליצין: 0.038 גרם.
Proline – פרולין: 0.028 גרם.
Serine – סרין: 0.040 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי ציה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 09040, Bananas, raw
קישור מידע: Bananas, raw