שאלה
מי יודע כמה חלבון יש באדממה, כמה חלבונים יש באדממה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש באדממה, כמה חלבונים יש באדממה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
באדממה יש 11.91 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון באדממה מהווה כ-%39.3 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם אדממה.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של אדממה קפואה ומבושלת:
1 כוס אדממה (במשקל 155 גרם): 18.46 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם אדממה מהווה כ-%23.8 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון האדממה הוא: 93.
ציון איכות של 100 או יותר מציין שהחלבון באדממה הוא שלם.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם אדממה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.126 גרם.
Threonine – תראונין: 0.331 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.300 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.745 גרם.
Lysine – ליזין: 0.745 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.141 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.124 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.488 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.336 גרם.
Valine – ולין: 0.324 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.724 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.267 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.446 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 1.348 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 2.020 גרם.
Glycine – גליצין: 0.434 גרם.
Proline – פרולין: 0.686 גרם.
Serine – סרין: 0.665 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי ציה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 11212, Edamame, frozen, prepared
קישור מידע: Edamame, frozen, prepared