שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בדג טונה, כמה חלבונים יש בדג טונה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בדג טונה, כמה חלבונים יש בדג טונה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בדג טונה אפוי (לא משומר בקופסה) יש 29.91 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בדג טונה מהווה כ-%65.0 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם דג טונה.
כמות החלבון שב100 גרם דג טונה מהווה כ-%59.8 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון הדג טונה הוא: 148.
ציון איכות החלבון הגבוה של דג הטונה (ציון גבוה = ציון גדול מ100) מראה שהחלבון בדג הטונה הוא שלם ואיכותי.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם דג טונה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.335 גרם.
Threonine – תראונין: 1.311 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 1.378 גרם.
Leucine – לאוצין: 2.431 גרם.
Lysine – ליזין: 2.747 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.885 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.321 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 1.168 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 1.010 גרם.
Valine – ולין: 1.541 גרם.
Arginine – ארגינין: 1.790 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.880 גרם.
Alanine – אלאנין: 1.809 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 3.062 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 4.464 גרם.
Glycine – גליצין: 1.436 גרם.
Proline – פרולין: 1.057 גרם.
Serine – סרין: 1.220 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: Fish, tuna, fresh, bluefin, cooked, dry heat