שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בחביתה, כמה חלבונים יש בחביתה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בחביתה, כמה חלבונים יש בחביתה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בחביתה מביצה אחת יש 10.57 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בחביתה מהווה כ-%27.4 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם חביתה.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של חביתה מביצה אחת:
חביתה מביצה אחת בגודל לארג' (במשקל 61 גרם): 6.45 גרם חלבון.
1 כף חביתה (במשקל 15 גרם): 1.59 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם חביתה מהווה כ-%21.1 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון החביתה הוא: 136.
ציון איכות החלבון הגבוה של חביתה(ציון גבוה = ציון גדול מ100) מראה שהחלבון בחביתה הוא שלם ומאוד איכותי.
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם חביתה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.140 גרם.
Threonine – תראונין: 0.467 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.565 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.913 גרם.
Lysine – ליזין: 0.767 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.319 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.229 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.572 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.420 גרם.
Valine – ולין: 0.722 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.690 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.260 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.618 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 1.117 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 1.407 גרם.
Glycine – גליצין: 0.363 גרם.
Proline – פרולין: 0.431 גרם.
Serine – סרין: 0.817 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 01130, Egg, whole, cooked, omelet
קישור מידע: Egg, whole, cooked, omelet