שאלה
מי יודע כמה חלבון יש בחסה, כמה חלבונים יש בחסה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת??תשובה לשאלה: כמה חלבון יש בחסה, כמה חלבונים יש בחסה? כמה גרם חלבון ב100 גרם או בכל כמות אחרת?
בחסה יש 1.36 גרם חלבון ל100 גרם.
כמות החלבון בחסה מהווה כ-%36.2 מסה"כ הקלוריות שיש ב100 גרם חסה.
פירוט כמות החלבון בכמויות שונות של חסה:
1 כוס עלי חסה קצוצים (במשקל 36 גרם): 0.49 גרם חלבון.
1 ראש חסה (במשקל 360 גרם): 4.9 גרם חלבון.
1 עלה חסה פנימי (במשקל 4.8 גרם): 0.07 גרם חלבון.
1 עלה חסה חיצוני (במשקל 24 גרם): 0.33 גרם חלבון.
כמות החלבון שב100 גרם חסה מהווה כ-%2.7 מסה"כ כמות החלבון המומלצת לפי %DV. כמות החלבון הנחוצה לפי הRDA עומדת על 50 גרם חלבון ליום – קישור למקור.
ציון איכות החלבון
כאשר בוחנים את תרומתו של מזון כזה או אחר לאספקת החלבונים לגוף, צריך להתייחס לא רק לכמות אלא גם לאיכות.
קיימות מספר שיטות להערכת איכות החלבון.
אחת השיטות היא לבדוק האם קיימת התאמה בין הרכב חומצות האמינו במזון לבין הרכב חומצות האמינו שגוף האדם צריך.
חומצות האמינו הן אבני הבניין של החלבונים, גוף האדם צורך חלבונים מפרק אותם לחומצות אמינו ולאחר מכן בונה מהן את החלבונים שדרושים לו.
על בסיס רמת ההתאמה מחשבים לכל מזון ציון לפי איכות החלבון.
ציון האיכות של חלבון החסה הוא: 90.
ציון איכות של 100 או יותר מציין שהחלבון שלם ואיכותי. ציון האיכות של החלבון בחסה קרוב מאוד ל100 ולכן החלבון כמעט שלם ובאיכות טובה (הבעיה היחידה היא שאין הרבה חלבון בחסה).
חשוב לדעת, כי גם אם מזון מסויים חסר בחומצת אמינו כלשהי, הרי שניתן להשלים חומצת אמינו זו ממקור מזון אחר ואז החלבון המתקבל הוא שלם יותר.
הרכב חומצות האמינו שב100 גרם חסה:
Tryptophan – טריפטופן: 0.009 גרם.
Threonine – תראונין: 0.059 גרם.
Isoleucine – איזולאוצין: 0.084 גרם.
Leucine – לאוצין: 0.079 גרם.
Lysine – ליזין: 0.084 גרם.
Methionine – מתיונין: 0.016 גרם.
Cystine – ציסטאין: 0.016 גרם.
Phenylalanine – פנילאלנין: 0.055 גרם.
Tyrosine – טירוזין: 0.032 גרם.
Valine – ולין: 0.070 גרם.
Arginine – ארגינין: 0.071 גרם.
Histidine – היסטידין: 0.022 גרם.
Alanine – אלאנין: 0.056 גרם.
Aspartic acid – חומצה אספרטית: 0.142 גרם.
Glutamic acid – חומצה גלוטמית: 0.182 גרם.
Glycine – גליצין: 0.057 גרם.
Proline – פרולין: 0.048 גרם.
Serine – סרין: 0.039 גרם.
מזון מן החי הוא בדרך כלל מקור טוב לחלבון איכותי ולעומת זאת איכות החלבון ממזון צמחי היא בדרך כלל נמוכה יותר.
להלן רשימה של מזונות מן הצומח המכילים כמות מכובדת של חלבון ו/או שציון האיכות של החלבון שלהם הוא גבוה.
רשימת מקורות חלבון איכותי ממזון צמחי (כמות חלבון ל100 גרם מזון):
פולי סויה מבושלים: 16.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 118.
זרעי צ'יה מיובשים: 15.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 115.
טופו: 12.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
גרגירי חומוס מבושלים: 8.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
קינואה מבושלת: 4.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 106.
תרד טרי: 2.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 119.
ברוקולי מבושל: 2.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 112.
זרעי פרג: 18 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 104.
אדממה מבושלת: 10.9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 93.
אבקת קקאו: 19.6 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 90.
שעועית מבושלת: 8.7 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 89.
זרעי חמניות מיובשים: 20.8 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 88.
עדשים מובשלים: 9 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
אפונה ירוקה מבושלת: 5.4 גרם חלבון – ציון חומצות אמינו: 86.
מידע נוסף
קיימות שיטות נוספות להערכת איכות החלבון במזון המעריכות את איכות החלבון לא רק באמצעות כמות והרכב חומצות האמינו אלא גם באמצעות איכות הספיגה של החלבון בגוף.
שיטה כזו נקראת PDCAAS – Protein digestibility-corrected amino acid score, מידע נוסף אפשר לראות בקישור הזה
קישור מידע: 11253, Lettuce, green leaf, raw
קישור מידע: Lettuce, green leaf, raw